Skuffelse #1

22. april 1998: Nedrykning fra 1. division efter nederlag i det sidste sekund til Team Helsinge i den tredje og afgørende kvalifikationskamp på Idrætscenter Vest.

I sæsonen 1997-1998 havde Tvis KFUM spillet solidt og var ved at etablere sig i landets bedste række. Træner Michael Tind var blevet fyret tidligt i sæsonen efter et nederlag på 26-33 hjemme til bundholdet Rødovre HK. Men med træner Arne Damgaard og anfører John Mikkelsen ved roret og fanklubben ’De rødhvide Bønder’ som højlydt opbakning havde holdet vundet meriterende sejre over topholdene GOG, Kolding IF og Virum/Sorgenfri HK. Det betød, at ’hele Danmarks bondehold’ efter de 22 spillerunder i grundspillet var noteret for 20 point. Det samme var Ajax København, men københavnerne havde en målscore på -6 mod vestjydernes på -9. I stedet for slutspil måtte Tvis KFUM derfor igennem et nervepirrende kvalifikationsspil i lighed med de foregående år.

Kvalifikationsspillet begyndte planmæssigt. I semifinalen vandt Tvis KFUM over GOG’s ’andethold’ Gudme HK over to kampe. I finalen om pladsen i 1. division stod vestjyderne nu over for Team Helsinge, der var blevet nr. 2 i 2. division øst og havde besejret Ikast FS i semifinalen.

Det var en sejrssikker præsident for Tvis KFUM Support ’De rødhvide Bønder’ Hans Henrik Hjermitslev, der blev interviewet til TV inden den første finalekamp på Idrætscenter Vest. Han var overbevist om, at klubben nok skulle klare skærene, hvis blot de vandt den første kamp på hjemmebane, der ville sikre en tredje kamp hjemme, selv om holdet tabte i Helsinge. Med den massive opbakning fra tilhængerne kunne han ikke forestille sig, at holdet kunne tabe på Vest, hvor de tidligere i sæsonen havde hentet hele syv sejre i 11 kampe.

Det begyndte også som præsidenten havde spået. Den første kamp blev vundet sikkert med 25-18 (11-9) med træner Arne Damgaard på banen. Imidlertid kneb det som så ofte før på udebane. I den anden kamp måtte Tvis KFUM således se sig besejret 26-23 i Helsinge, hvor Jonas Degnbol ellers tog fra i målet og venstreback Arthur Lipka brillierede med fem scoringer. For hjemmeholdet blev den unge venstreback Lars Krogh Jeppesen topscorer med syv mål. Ham vender vi tilbage til senere.

Nederlaget pillerede dog ikke selvtilliden ud af fanklubben, der lystigt sang ”Vi ta’r jer på Vest” på vejen ud til de ventende busser, eller træner Arne Damgaard, der udtalte til Dagbladet: ”Jeg er ikke i tvivl om, at vi spiller den hjem onsdag aften i Idrætscenter Vest. Vi er fuldt bevidste om, hvad der ikke fungerede i Helsinge, og det skal vi så arbejde på indtil på onsdag.” Desværre fik hverken præsidenten, fanklubben eller træneren ret i deres forudsigelser.

Onsdag 22. april havde der indfundet sig 850 tilskuere på Idrætscenter Vest. Et skuffende antal, men mange havde nok tænkt, at det var en formsag at vinde kampen og så konkurrerede man også mod en fodboldslandskamp mod Norge i TV. Af de 850 tilskuere var de 100 fra Helsinge. De var placeret i blok D og bød fanklubben i blok F op til dans. Kampen begyndte nervøst og meget lige. I første halvleg fik hjemmeholdet dog overtaget med 9-5, men så vågnede Kristian Asmussen for alvor op i Helsingemålet. Særligt stregspiller Bent Damgaard havde det svært ansigt til ansigt med Asmussen. Hverken Michael Bruun eller Jonas Degnbol hos Tvis KFUM holdt Asmussens niveau denne aften. Trods vanskelighederne kunne Tvis KFUM gå til pausen foran 11-10.

I anden halvleg tog Helsinge teten med en storskydende Lars Krogh Jeppesen i front. Men Arthur Lipka gjorde sit til at holde Tvis KFUM inde i kampen, der endte 22-22. Hermed var det tid til 2 x 5 minutters forlænget spilletid. Her bragte ’Bomber’ John Mikkelsen bondeholdet foran 23-22 med et drøn af et langskud, men brændte kort efter et straffekast, der kunne have bragt holdet foran 24-22. I stedet slog Helsinge til i anden halvleg af forlængelsen. Med godt to minutter igen scorede Brian Nielsen på straffekast til 23-23 og Lars Krogh Jeppesen bragte nordsjællænderne på vinderkurs med scoringen til 23-24. Imidlertid ville Bent Damgaard det anderledes og udlignede med 50 sekunder igen.

Helsinge havde nu bolden, og fik lov til at beholde den resten af kampen af dommerne, hvoraf særligt Ejnar Kristensen bestemt ikke forærede hjemmeholdet noget i løbet af kampen. Med to sekunder igen havde Helsinge fået tilkendt et tremeterkast i venstre side lige ved blok D, hvor Helsingefansene holdt til. Bolden blev spillet op til Lars Krogh Jeppesen, der med sit 12 mål i kampen tordnede bolden op i højre målhjørne i samme sekund som slutsignalet lød. Målet blev anerkendt, og jublen brød løs blandt Helsinges gule tilhængere, der invaderede banen for at fejre sejren sammen med deres helte.

Imens stod Tvis KFUM’s spillere som forstenede på banen, og der blev tavst som graven blandt ’De rødvide Bønder’ i blok F, hvor præsidenten ikke kunne holde tårerne tilbage. Det umulige var sket. Tvis KFUM havde smidt det hele væk på Vest.

Nedrykningen var et chok for hele klubben. En rystet og skuffet John Gråkjær, der havde afløst Iver Andersen som formand i 1997, var ifølge Dagbladet dog fortrøstningsfuld trods det bitre nederlag: ”Jeg håber og tror på, at vi står sammen og kommer stærkt igen. Vi er gearet til 1. division”. Han fik ret. Den professionalisering, der var begyndt med lønnede spillere og forretningsfører, erhvervsklub og fanklub lod sig ikke stoppe, og Tvis KFUM vendte tilbage til landets bedste række allerede året efter. Her har klubben befundet sig lige siden.

Som en lille krølle på halen kan det nævnes, at Tvis KFUM allerede i efteråret 1999 fik hævn over Helsinge, da vestjyderne vandt 21-19 over nordsjællænderne på Idrætscenter Vest. Fanklubben havde i forbindelse med kampen prydet spillertunnellen med et banner med ordlyden ’HÆVN’. Efter nederlaget flåede Lars Krogh Jeppesen banneret ned på vej ud i bad. Endnu sødere var hævnen endda 22. april 2006 – præcis otte år efter nedrykningen og igen med Torben Winther som træner – hvor Team Tvis Holstebro med en sejr på 31-30 sendte Team Helsinge ned i 1. division. Michael Bruun, der havde oplevet nedrykningen, afgjorde denne gang kampen med en redning fra fløjen til allersidst.

Kampen i tal: Tvis KFUM – Team Helsinge 24-25 (11-10, 22-22, 23-22). Målscorere for Tvis KFUM: Arthur Lipka 7, John Mikkelsen 7 (2), Morten B. Hansen 5, Bent Damgaard 2, Kim Sandal 1, Michal Rasmussen 1, Torben Møller Kristensen 1. Desuden Michael Bruun, Jonas Degnbol, Christian Cederholm, Dennis Olsen og Arne Damgaard. Målscorere for Team Helsinge: Lars Krogh Jeppesen 12, Rafael Predahl 4 (3), Brian Nielsen 3 (2), Tai Johansen 2, Klaus Brodersen 2, Kenneth Nielsen 1, Olfert Kristensen 1. Udvisninger: Tvis 2, Helsinge 4 (heraf 3 til Kristian Bergmann). Dommere: Henning Pedersen og Ejnar Kristensen. Tilskuere: 850 i Idrætscenter Vest ved Holstebro.