Ny fusionssnak: Nordvestjylland Håndbold

I forbindelse med onsdagens generalforsamling i Team Tvis Holstebro luftede afgående formand John Mikkelsen tanker om en fusion med Lemvig-Thyborøn til et regionalt, vestjysk storhold. Den nye formand John Gråkjær er heller ikke afvisende. Selvom idéen ikke er helt så vanvittig som den fusion med Viborg HK, der i 2008 var på tegnebrættet, betyder det dog ikke, at det er en god idé.

Idéen om en nordvestjysk håndboldfusion af Lemvig-Thyborøn og Team Tvis Holstebro dukkede op igen i sidste uge, da der var generalforsamling i Team Tvis Holstebro. Idéen er ikke ny og er givetvis noget nært et ønskescenarie for både John Gråkjær, den nye TTH-formand, og John Mikkelsen, den gamle TTH-formand, der satte snakken i gang. Fusionsplanerne med Viborg HK i 2008 var i al fald ikke den nu forhenværende formands første prioritet. Og de faldt da også til jorden.

Thyborøn-Lemvig-Tvis-Holstebro (TLTH) virker umiddelbart som en ganske tilforladelig idé. Vi har at gøre med et temmelig tyndtbefolket hjørne af Danmark, så hvorfor skulle man ikke “samle alle gode kræfter,” som John Gråkjær siger til Dagbladet?

I Lemvig er man dog, med god grund, stolte af det, man har opnået og er ikke lun på fusionsføleren fra storebror. I foråret var LTH på kanten af konkursen og blandt redningsplanerne var en fusion med TTH. Klubben fik dog reddet sig med hjælp fra lokale sponsorer og beskeden fra dem var, at det lokale engagement er vigtigt. Bestyrelsesformanden i Lemvig, Halldor Arnarson, udelukker dog ikke at en fusion kan komme på tale igen: “Alle har problemer med at få økonomien til at hænge sammen, så derfor drejer det sig om at rationalisere. Måske er en fusion noget, vi skal se på igen i løbet af fem-ti år,” siger han til Lemvig Folkeblad.

En fusion ligger altså ikke i kortene i den nærmeste fremtid. Og spørgsmålet er også om der er nogen grund til at være forhippet på at få den til at ske. TTH ligger i dansk håndbolds absolutte kerneland. Som man kan se på kortet, har 14 af de 26 hold i ligaerne hjemmebane i region Midtjylland. Dertil kommer mange hold i divisionerne. Midtjylland er den danske håndboldklynge, for at bruge et udtryk fra økonomisk teori.

Man kan se det som et frygteligt spild af kræfter at sprede penge og talent ud over så mange klubber. Men man kan også se det som en unik styrke. Der er et enormt råmateriale i netværket af spillere og trænere. Der er mange klubber til at udvikle talenter og talenterne har gode muligheder for at finde en klub, hvor de kan få spilletid. Håndbolden nyder stor opmærksomhed, hvilket er godt for sponsorinteressen. Og det bygger alt sammen på en lokal forankring, noget, som fusioner har det med at slå ihjel.

Der er muligvis økonomisk ræson i at lave “Nordvestjylland Håndbold” hvis lillebror får de indrømmelser i forhold til f.eks. hjemmebane, der kan sikre en fortsat forankring i Lemvig. Og det er under alle omstændigheder en klart bedre idé end en fusion med Viborg eller Herning – hvis der altså skal være en fusion. Men skal der det? Klubhjertet siger nej.